Als projectontwikkelaar wijzen we onze klanten graag op de vele voordelen van de aankoop van een tweede verblijf. Natuurlijk is het ook belangrijk dat we je een realistisch beeld geven en je zo goed mogelijk voorbereiden en begeleiden voor, tijdens en na je aankoop. Een belangrijk aspect daarvan zijn de kosten bij een tweede verblijf.

kosten bij een tweede verblijf

1. Onroerende voorheffing

Bij aankoop van een tweede verblijf betaal je jaarlijks onroerende voorheffing. Het bedrag dat je jaarlijks betaalt, is gebaseerd op (en komt meestal overeen met) de waarde van het kadastraal inkomen.
→ TIP 1: Vraag dit bedrag na voordat je koopt en plan de kost op voorhand in.

2. Personenbelasting

Dat kadastraal inkomen vul je ook jaarlijks in op uw belastingaangifte. Het vormt de basis voor een belasting op tweede verblijven.
→ TIP 2: De belastingen hierop kunnen gedeeltelijk (of volledig) worden gecompenseerd als je een hypotheeklening aan het afbetalen bent, zowel voor het tweede verblijf, als voor je hoofdverblijfplaats

3. Gemeentebelasting

Aan de kust en in de Ardennen heffen veel gemeenten een jaarlijkse gemeentebelasting op tweede verblijven. Op die manier dragen tweedeverblijvers bij aan de gemeentekas die daarmee onder andere toeristische faciliteiten voorziet. Dat bedrag schommelt aan de kust tussen € 525 en € 1000.
→ TIP 3: Lees onze blogpost over de tweede verblijfstaks voor meer info.

4. Onderhoud

Net als een eerste verblijf zijn er onderhoudskosten aan een tweede verblijf. Denk daarbij aan het onderhouden en vervangen van de boiler en elektronische apparatuur repareren of vervangen.
→ TIP 4: Plan jaarlijks een kost van 1000 euro in voor deze (soms onverwachte) kosten. Zo sta je nooit voor verrassingen.
→ TIP 4bis: Vraag bij aankoop van elektronische apparatuur na welke elektronica het beste geschikt zijn om soms lange tijd niet aan te staan

5. Schoonmaak

Wanneer je enkele weken niet in uw tweede verblijf bent kan het zijn dat je even zal moeten afstoffen wanneer je aankomt. Dat vormt geen kost, maar …
→ TIP 5: Huur een dienstenchequebedrijf in die één keer per maand drie uur een poetshulp stuurt. Een deel van de kostprijs (27 euro per maand) krijg je zelfs achteraf terug als belastingvermindering.

6. Leegstand

Het oude spreekwoord luidt ‘rust roest’, en die wijsheid geven we je graag mee. Laat uw tweede verblijf dus niet té lang alleen, zo geniet je op lange termijn een pak meer.
→ TIP 6: Als je de vorige tip volgt, vraag dan aan de poetshulpen om de kranen even te laten lopen en de verwarming even aan te zetten.

7. Verzekeringen

Ook op je tweede verblijf moet je een brandverzekering afsluiten, die kost is onvermijdelijk.
→ TIP 7: Ga niet over één nacht ijs en vraag verschillende verzekeraars naar een prijs. Zo weet je zeker dat je de beste prijs betaalt.

8. Syndicuskosten

Een syndicus neemt heel wat formaliteiten over van eigenaars. Van alle kosten bij een tweede verblijf zal je deze het liefste van al betalen? De kostprijs van een syndicus is miniem, zeker in contrast met alle papierwerk dat het je uitspaart.
→ TIP 8: De syndicus organiseert algemene vergaderingen voor het hele gebouw. Probeer hier zo veel mogelijk bij te zijn, zo leer je uw buren kennen en heb je een maximale inspraak in de gemeenschappelijke delen.

Kosten bij een tweede verblijf liever vermijden?

Sommige van onze klanten zien deze kosten bij een tweede verblijf als een kopzorg waar ze geen zin in hebben. Zij kopen een Holiday Suite, een verblijf zonder kopzorgen dat tegelijkertijd een renderende investering is. Ontdek er alles over via deze link.