Wanneer je op zoek bent naar investeringsvastgoed is het normaal dat je enkele vragen hebt. Daarom bundelden we enkele van jullie meest voorkomende vragen over investeren in vastgoed om de zoektocht naar je ideale belegging nóg gemakkelijker te maken.

uithangbord met het woord 'ask'

Vraag 1 – Welke bijkomende kosten zijn er bij een nieuwbouwappartement?

Bij een nieuwbouwappartement zijn er extra kosten van 21%, tenzij je koopt met oog op sociaal verhuur. In dat laatste geval kan je onder bepaalde gevallen overschakelen naar 6%.

Door de band genomen reserveer je bij de kosten van je nieuwbouwappartement ook een deel voor de architect en aanhorigheden, de noodzakelijke kosten voor je gebouw. Bij een appartement betekent dat vaak riolering, nutsaansluitingen, aanleg van de gemeenschappelijke tuin…

Vraag 2 – Wat is erfpacht? 

Bij vastgoed koop je eigenlijk altijd dubbel. Je koopt grond én een pand. Dat grondaandeel levert helaas niets op, het kost je alleen maar geld. In grote steden of kustgemeenten loopt dat grondaandeel bovendien op tot een aardig bedrag.

Wat is erfpacht dan? Een alternatief voor de traditionele manier van kopen. Via erfpacht koop je de grond niet, maar gebruik je de grond van iemand anders voor minimaal 27 en maximaal 99 jaar. Je bent dan wel eigenaar van je eigen pand, maar hoeft er geen duur grondaandeel voor te betalen.

De eigenaar van de grond die erfpacht verleent blijft eigenaar, de gebruiker is erfpachter. In ruil voor het gebruik betaalt de erfpachter jaarlijks een vergoeding, de canon. 

Voor meer informatie over erfpacht kan je steeds terecht op volgende website: www.vastgoed-erfpacht.be 

gelukkig gezin in de tuin met erfpacht

Vraag 3 – Wat is het verschil tussen een hotelkamer en een business suite?

Hotelkamers en business flats zijn elk een vorm van investeringsvastgoed bedoeld om te verhuren. 

Het grootste verschil is de duur van de (ver)huurperiode. Daardoor spreek je met beide types ook een ander soort publiek aan. 

Hotelkamer

  • Kortere periodes van 1 nacht tot maximaal enkele weken
  • Privéslaapkamer met toegang tot gemeenschappelijke diensten
  • Vooral toeristen, op eigen kosten

Business flats

  • Langere periodes van enkele weken tot enkele jaren
  • Grotere ruimte, vaak met meer comfort en aparte voorzieningen zoals een badkamer en keuken
  • Vooral zakelijke expats, op kosten van het bedrijf

Vraag 4 – Hoe vaak kan ik mijn hotelkamer gebruiken?

sfeerbeeld van hotelbar voor investering in hotel

Hoe vaak je zelf je hotelkamer kan gebruiken, is afhankelijk van hotel tot hotel. In de meeste gevallen krijg je een van de volgende mogelijkheden:

  • 30 dagen gratis verblijf, onder voorwaarden (niet in het hoogseizoen om de optimale verhuur niet te beïnvloeden).
  • Overnachten aan de REV PAR, de omzet per beschikbare kamer.

Om de REV PAR te berekenen, delen we de totale kameropbrengst van het hotel door het aantal kamers en het aantal dagen in de gemeten periode. Bij deze formule is er geen limiet op eigen gebruik. Bij een hotelkamer kan je je nooit domiciliëren.

Vraag 5 – Bij verschillende investeringsproducten wordt er gesproken over een gegarandeerde opbrengst of groeirendement aan. Wat is het verschil tussen de twee?

Bij een gewaarborgde of gegarandeerde opbrenst ben je zeker van een vaste opbrengst op je investering. Hierbij weet je van bij de start van je investering dat de minimumopbrengst dus ook al je maximale opbrengst zal zijn.

Een groeirendement, daarentegen, verandert doorheen de jaren. Zo zal je opbrengst op je investering nu iets lager liggen dan in de toekomst en verdien je dus steeds meer aan je investering. Je gaat dus op zoek naar een win-win situatie met de exploitant, die je investering zo goed mogelijk zal uitbaten voor een zo hoog mogelijke opbrengst te creëren.

Vraag 6 – Wat is kopen op plan? Hoe werken de betaalschijven

Wanneer je aankoopt op plan, werk je steeds volgens de Wet Breyne, die jou als toekomstige eigenaar beschermt tegen de insolvabiliteit van het bouwbedrijf. 

Daarnaast bescherm je jezelf verder door je afbetaling te spreiden door te kopen op plan.

Vooraleer de bouw van je project start, stel je een betalingsplan in schijven op.

Een voorbeeld

  • gieten van de fundering = betaling van X%
  • afwerking van de ruwbouw = betaling van X%
  • vloeren klaar = betaling van X%
  • schrijnwerkerij afgewerkt = betaling van X%
  • onderdakstelling = betaling van X%

Zo betaal je in schijven tot aan de oplevering. Je betalingen lopen dus steeds samen met de evolutie en groei van je bouwproject.

Vraag 7 – Welke soorten verhuur kan ik kiezen voor mijn vastgoed?

Voor de verhuur van je investering bestaan er veel verschillende mogelijkheden. Om te beslissen welke methode het best bij je past, beantwoordt je het best eerst de vraag of je al dan niet zelf wil verhuren.

Daarnaast bestaan er ook verschillende mogelijkheden, afhankelijk van hoe betrokken je wil zijn met de verhuur van je pand:

  • Als je zelf wilt verhuren, kan je samenwerken met een vastgoedkantoor om de verhuur voor jou te regelen of je kan dit volledig zelf doen. 
  • Als je wil werken met een professionele verhuurpartner, kan je kiezen voor vastgoed met een vaste uitbater zoals een investering in een hotelkamer of business flat) waarbij je meestal samenwerkt onder franchise van een bekend merk zoals Accor. 

Tot slot kan je ook zelf kiezen voor professionele uitbating van je eigen vakantie-appartement via een ervaren partner met een uitgebreid netwerk zoals Novasol

Krijg advies op maat

Heb je nog meer vragen? Krijg dan vrijblijvend advies van onze vastgoedexperts en maak je vastgoeddroom waar.